onsdag, september 21, 2011

Klassiska bondkakor



Avbröt mitt pluggande ett litet tag och gjorde mina egna favoriter, bondkakor. Det är så skönt att göra småkakor ibland och väldigt smidigt dessutom. Det är inte varje gång man får besök som man orkar/hinner ställa sig och baka en mjuk kaka, paj, muffins eller liknande. Just det tillfället är perfekt för att ta fram den stora kakburken! Dessutom har dessa blivit av en klassiker som personer i alla åldrar tycker om.

Här har ni receptet för ca 20-30 kakor:

5½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
50 g sötmandlar
200 g smör

Börja med att ställa ugnen på 175 grader. Hacka sedan mandlarna (eller köp redan färdighackade mandlar). Lägg i vetemjölet i en skål. Ha en till vid sidan av där du blandar socker, vatten, bikarbonat och sirap. Rör ner blandningen i vetemjölet. Blanda i mandlarna med rumstempererat smör delat i tunna skivor. Knåda till en deg, forma två lika stora rullar (4-5 cm i diameter). Lägg dem i plastfolie i kylskåpet tills de stelnat en aning. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen till kakorna är gyllene, ca 5-7 min. Låt svalna.

1 kommentar: