onsdag, augusti 31, 2011

Fransk äggkaka med plommon



Det här blir min andra specialrätt på dagens familjebjudning. Fast det här måste jag erkänna är bakdrottningen Leilas recept. Här är det för de som undrar vad man ska göra med alla de plommon som växer hemma.

Receptet räcker till en ugnsform för cirka 4-6 pers:

8 mogna plommon
2 msk smör
2 msk socker
1 tsk malen kanel

50 g mandelspån
½ dl vetemjöl
1 dl socker
½ vaniljstång
Skal av 1 lime
2 ½ dl vispgrädde
2 ekologiska ägg
2 ekologiska äggulor

Smör och strösocker till formen
Mandelspån

Sätt ugnen på 180 grader. Dela och kärna ur plommonen och stek dem i smör, strösocker och kanel med snittytan nedåt. Låt svalna. Mixa mandelspån till pulver. Blanda pulvret med vetemjöl, socker, delad och urskrapad vaniljstång och rivet limeskal. Tillsätt vispgrädde, ägg, äggulor och vispa lätt. Smörj och sockra en tvåliters ugnsfast form och häll i smeten. Lägg i plommonen med snittytan uppåt och strö över mandelspån. Grädda kakan i mitten av ugnen i 35-40 min, tills smeten stelnat och den är gyllene.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar