torsdag, september 29, 2011

Morotsbröd med solroskärnor





Tog faktiskt tag i att baka mjukt matbröd idag, lite omväxling från allt knäckebröd. Detta morotsbröd är oerhört enkelt med basingredienser som man med stor sannolikhet har hemma.

Här är receptet för 3 bröd:

5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller ljus sirap
3 dl finrivna morötter
13-14 dl vetemjöl eller rågsikt
1 ägg
solroskärnor
örtsalt

Värm mjölken fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under duk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma dem till runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 min. Låt bröden svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar